Claudicatio intermittens

Wanneer u een verwijzing heeft voor de behandeling van claudicatio intermittens (etalagebenen) krijgt u de behandeling, een jaar lang, volledig vergoed vanuit uw basisverzekering. Wanneer u uw eigen risico al verbruikt heeft of gaat verbuiken dit jaar, dan kost dit u dus niets.

DE BehandelingLooptherapie

De behandeling zal onder andere bestaan uit Looptraining. Looptraining heeft het beste resultaat wanneer u onder begeleiding van één van onze gespecialiseerde fysiotherapeuten aan de slag gaat; Om de pijnklachten te vermijden, gaan veel mensen op een inefficiënte manier lopen. Dit kost veel extra energie en zuurstof. Bovendien kan een verkeerd looppatroon blessures veroorzaken, waardoor langdurig niet kan worden gelopen. Looptraining verbetert de looptechniek. Een betere looptechniek zorgt voor een afname van het zuurstofverbruik en draagt daarmee weer bij aan het verminderen van de pijnklachten.

Het trainingsschema bestaat niet alleen uit lopen, maar ook uit spierversterkende oefeningen. Ook wordt u geholpen bij het dagelijks onderhouden van uw trainingsschema en bij het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. 

Wat zijn etalagebenen?

Etalagebenen is de volksterm voor Claudicatio intermittens, een slagaderlijke ziekte in de benen. Hierbij voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. De term etalagebenen is bedacht omdat patiënten zich een houding willen geven als zij noodgedwongen moeten rusten. Zij kijken dan bijvoorbeeld in de etalage van een winkel.

Waar komt de pijn vandaag?

De beenslagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de benen. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort. Het zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer. 

Wat zijn de klachten

De pijn is voornamelijk in de benen en treedt op na het lopen. Na een eindje lopen krijgt u last van een krampachtige pijn in een been. Verder lopen lijkt niet meer mogelijk. Na een paar minuten rust gaat het over.

Andere tekenen die wijzen op een slechte doorbloeding van de benen zijn:

  • koude voeten
  • verdwijnen van de onderhuidse vetlaag in de benen
  • verdwijnen van haargroei op voeten en tenen
  • verdikking van de teennagels (kalknagels)
  • langzamere groei van de nagels
  • een verminderd of verdwenen gevoel in de benen

                     Meer informatie vindt u op het chronisch zorgnet.