Dry Needling is een vorm van (gespecialiseerde) fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten.
Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Wanneer we Dry Needling toepassen in uw consult zullen we geen extra kosten in rekening brengen.

Wat is Dry Needling?

Dry Needling richt zich op de behandeling van meestal al langer bestaande spierklachten.  Door het gebruik van de naalden zullen spierverhardingen (‘myofasciale triggerpoints’) ontspannen. Indien noodzakelijk worden ook de huid en botvlies behandeld om meer effect te bereiken. Meestal is de verbetering direct voelbaar.

Is Dry Needling hetzelfde als acupunctuur?

Bij klassieke acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij Dry Needling wordt meestal één naald gebruikt, waarmee kortdurend spieren worden behandeld. De verklaring van het effect van Dry Needling is niet gebaseerd op “energie” reguleren, maar haalt zijn verklaring uit een mechanisch concept.

WAT VOELT U TIJDENS DE BEHANDELING?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat  pijnlijk aanvoelen.  De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Niet om u daar zorgen over te maken, dit verdwijnt ook snel weer.

Wat is een spierverharding en wat voelt u daar van?

Een spierverharding is een hard aanvoelende plek (‘knoop’) in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan veroorzaken.

Klachten kunnen zich uiten door:
•Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
•Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
•Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
•Pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
•Soms ook reacties zoals zweten, duizeligheid, licht in het hoofd, wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Meer informatie?

logovoorfotos